MISI

SMKA Kuala Abang akan memberi pendidikan yang seimbang kepada murid bagi melahirkan intelektual yang berakhlak mulia dan bertaqwa melalui pendidikan berkualiti dan pengurusan yang efisien berteraskan Al-Quran dan As-Sunah.

SMKAKA peneraju generasi unggul teknokrat Al-Quran

MATLAMAT

1. Kegemilangan akademik dan kokurikulum
2. Keunggulan sahsiah mahmudah dan berketrampilan mulia
3. Pengurusan dan pentadbiran efisien dan berkualiti
4. Hubungan komuniti yang mesra dan ikram
5. Persekitaran yang kondusif dan dini
6. Kemesraan dan kasih sayang

SEJARAH SEKOLAH

Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Kuala Abang dibangunkan di atas tapak seluas 18.2 hektar di Kuala Abang, iaitu kira-kira 12 km dari bandar Dungun dan 68 km dari Kuala Terengganu. Pada awalnya sekolah ini dikenali sebagai sekolah bestari dan kemudiannya ditukar kepada SMK Agama Rantau Abang (KARA). Kemudiannya ditukar lagi kepada SMK Agama Kuala Abang atau pada hari ini lebih dikenali sebagai KAKA. Sekolah ini mula dibuka pada 1 Julai 1997 dengan pengambilan pertama pelajar seramai 523 orang dengan kelayakan 4A UPSR tahun 1996. Pendaftaran ambilan kedua dibuat pada 9 Ogos 1997 di mana seramai 172 orang telah dipilih. Pengambilan kedua pelajar tingkatan 1 dibuat pada awal tahun 1999 seramai 136 orang dengan kelayakan minima 4A 1B UPSR tahun 1998. Konsep sekolah ini berasaskan kepada kombinasi ciri-ciri Universiti, Maktab Tentera, Maktab rendah Sains Mara, Sekolah Menengah Sains dan Sekolah Menengah Agama Sultan Zainal Abidin (lama).

LOGO SEKOLAH

MB: Singkatan kepada Mulia Bestari bermaksud melahirkan insan yang berakhlak mulia dan mempunyai daya intelektual yg tinggi.
Simbol Al-Quran: Melambangkan insan yang berpegang teguh kepada al-Quran dan as-Sunnah.
Gelombang: Melambangkan kebolehan pelajar menyesuaikan diri seiring dengan perubahan semasa berpegang dengan prinsip al-Quran dan as-Sunnah.
Simbol MSC: Melambang insan yang mempunyai kemahiran sains dan teknologi selaras dengan Wawasan 2020.
Simbol Kapal Terbang: Melambangkan watak sekolah yang pada asalnya dipilih sebagai pusat aeroangkasa sekolah-sekolah Negeri Terengganu.
Warna Kuning, Hitam, Putih, dan Hijau: adalah warna Bendera Sekolah.

BENDERA SEKOLAH

Bendera Sekolah Menengah Kebangasaan Agama Kuala Abang bersaiz 130mm x 65mm. Bendera sekolah ini mempunyai 4 warna iaitu kuning, hitam, putih, dan hijau. Huraian bendera ialah:

Warna Kuning: Melambangkan lambang Diraja iaitu simbol kekuasaan dan kebebasan dan jiwa besar.
Warna Hitam: Melambangkan keteguhan iaitu tetap utuh walau apa jua halangan dan cabaran yang dihadapi.
Warna Hijau: Melambangkan agama ISLAM iaitu merujuk kenpada kesejagatan.
Warna Putih: Melambangkan kesucian iaitu merujuk kepada keiklasan dan kejernihan hati.

MOTTO

AL-IHSAN HATI BESTARI

PIAGAM PELANGAN

Kami warga smka kuala abang akan mengamalkan perkhidmatan cemerlang dan mesra kepada pelanggan kami dengan cara